Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
YİYEMİYORSANIZ CİLDİNİZE SÜRMEYİN!
3000 TL ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE %15 İNDİRİM 🎁
SAAT 14.00’A KADAR VERİLEN SİPARİŞLER AYNI GÜN KARGODA! 📦
1500₺ VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO 📦

Kullandığınız Hijyenik Pedler Sağlıklı mı?

Dr Didem Gülmez - Friday, February 24, 2023

Hijyenik pedlerin zararları neler?

Image

Birçok kadın sağlıklı beslenmeye özen gösteriyor, spor yapıyor. Kimyasallardan uzak durmaya çalışıyor. 

Kız çocukları ergenlikle birlikte bu pedleri her ay adet dönemlerinde kullanmaya başlıyor. Ve 50’lili yaşlara kadar da kullanmaya devam ediyor. Bu pedlerin en çok dikkat çeken reklam yapılan özellikleri; sızdırma yapmasın, kokuyu önlesin vb. olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada adet döneminde kullanılan pedler, çoğunlukla konforu ile ön plana çıkar.

Kızlar, kadın hijyen ürünleri satın alma konusunda her zaman annelerinin tavsiyelerini dinlerler. Ama bazen, seçimlerimizi yapmadan önce yeterince güvenli olup olmadıklarını kontrol etmeliyiz. Belki de eski alışkanlıkları değiştirmenin zamanı gelmiş olabilir…

Dünyamız hızla değişiyor. İnsan nüfusu ve ihtiyaçları her geçen gün artıyor. İnsanlar daha pratik ürünler kullanmak istiyor. Çünkü yaşam çok hızlı. Firmalarda artan talepleri karşılama konusunda birçok yenilik yapıyorlar.

PEKİ, PEDLERDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Bir maddeye ne kadar sık maruz kalırsanız o üründeki maddeler vücudunuzda o kadar çok birikir. Genç kızlarımız yaşamlarının çok büyük bir bölümünde her ay düzenli ped kullanıyorlar.  Ortalama olarak, bir kadın hayatı boyunca 12.000 ila 17.000 tek kullanımlık ped / tampon kullanmak zorunda kalıyor. Bu da en az 12.000 defa pedlerin malzemelerine sürekli düzeyde maruz kalıyor demek.  Adet döneminde kullanılan pedler çeşitli kimyasalları içeriyor olabilirler. . Bu maddeler de vücutta birikme potansiyeli gösterebilir. 

Bazı pedlerde sızmayı önlemek adına plastik malzemeler kullanılabilmektedir.  Eğer bu malzemeler  BPA ve BPS içeriyor ise bu kimyasallar embriyo gelişimi bozabilir, östrojeni taklit ederek vücutta etki yapabilir. Yapılan bazı çalışmalar organlarda veya organların çalışmasında bu maddelere bağlı bozukluklar olabileceğini belirtilmektedir.   

Pamuk doğal olarak ultra – beyaz değildir. Çoğu kişi temiz bir şey kullanmanın aşırı beyaz ürünlerle özdeş olduğunu düşünür. Beyaz renk saflıkla ilişkili olduğundan, atık kağıtlar ve ahşap hamurlar steril görünmesi için klorla işlenmekte ve beyazlatılmaktadır. Bu işlemi zararsız olarak görünebilir. Ancak ağartılmış atık kağıt ve odun hamuru hala ağartma kalıntılarına ve yan ürünlerine sahip olacaktır. En ölümcül toksinlerin ikisi; Dioksin ve Trihalomethane’dır. Adet döneminde kullanılan pedlerin içerisinde kullanılan pamuk dolasıyı ilebu maddeler yer alabilir.

Dioksin, yumurtalıklarda, mesanede, memelerde ve uterusta kansere neden olma yeteneği nedeniyle 2001’in başlarında yasaklanmıştır. Ayrıca poliklorludibenzodioksinler (PCDD’ler), poliklorludibenzofuranlar (PCDF’ler) ve yakın zamanda yasaklanan poliklorlubifeniller (PCB’ler) dahil olmak üzere bir dizi zararlı kimyasal içerir.

Dioksinler ayrıca Pelvik İnflamatuar Hastalıklara ve Endometriozis’e neden olabilmektedir.

Amerika Endometriozis Derneği, Endometriozis İnsidansının çok yüksek oranda Adet dönemşnde kullanılan pedlerle ilişkili olabileceğini belirtmektedir.

Araştırmalara dayanarak, dioksine kısa süreli maruz kalmanın cildin koyulaştırdığı ve karaciğer fonksiyonlarının değişmesine neden olabildiği bilinmektedir. Dioksinin kanserojen olduğuna dair bilimsel çalışmalar da bulunmaktadır. 

Adet döneminde kullanılan pedlerde bulunma olasılığı olan ve sürekli vücuda alınma riski ile karşı karşıya kaldığımız; dioksin vücutta biriktiğinde bağışıklık sistemi hasarı, diyabet, hormon disfonksiyonu gibi ciddi sağlık risklerine ve hastalıklara neden olabileceği ile ilgili çeşitli yayınlar da yapılmıştır.

Ayrıca adet döneminde kullanılan pedler ıslaklığı emmek için dizayn edilmektedir. Bu nedenle, bazen pamuğun yanı sıra, aynı zamanda dioksin içerme olasılığı olan sentetik  lif “rayon” içerebilmektedirler. Temel olarak,” rayon” ağartıldığında da dioksin salgılamaktadır.

 Yine Pamuklarda bulunabilen diğer bir sakıncalı kimyasal da Furan’dır. Hasat edilene kadar pamuklarda kalabilmektedir. Furan ile yapılan bazı deneysel çalışmalarda hayvanlarda kansere neden olabileceği belirlenmiştir.

Pedlerde kullanılan pamukların yetiştirilmesi sırasında uygun olmayan Pestisitler kullanıldı ise  (tarım ilaçlarına) bunlara da maruziyet söz konusu olabilmektedir.  Bu da temas yolu ile hücrelerde olumsuz etkilere neden olabilir. Herbisitler ve pestisitler ayrıca tiroid çalışmasında, üremede (kısırlık) ve diğer sağlık sorunlara yol açabilmektedirler.

Bununla birlikte adet döneminde kullanılan pedler içerisinde, koku vermek için kullanılan bazı maddeler endokrin sistemin çalışmasını olumsuz etkileyebilir.

Sızdırmazlık için kullanılan malzemeler yeterli oksijenin girişine de izin vermez. Bu yüzden zararlı bakteri ve mantarların üremesine neden olabilir.

DİOKSİNLER HAKKINDA EPA VE FDA’NIN FİKİRLERİ

EPA ve FDA Dioksin Maruziyeti hakkında fikir birliğine sahip değildir. EPA, ihmal edilebilir dioksin seviyelerinin bile esas olarak kümülatif olumsuz etkileri nedeniyle kabul edilemez olduğunu belirtmekte,  Hijyenik pedlerde ve tamponlarda olduğu gibi dioksinlere sürekli maruz kalmanın kanser veya sağlık sorunları riskini arttırmasının mümkün olabileceğini söylemektedir. Ancak FDA aksine, düşük seviyeli maruziyetlerin zararsız olduğunu söylüyor. Çünkü her insan hava ve sudaki dioksinlere çok düşük seviyelerde sürekli maruz kalıyor demekte.

ADET DÖNEMİNDE KULLANILAN PEDLER İÇİN ALTERNATİFLER GELİŞTİREBİLİR MİSİNİZ?

Genel olarak adet döneminde kullanılan pedler hakkında bir değerlendirme yapmamız gerekirse; bu ürünlerin sağlık açısında zararlarını açık bir şekilde görebiliriz. Özellikle yukarıda da bahsettiğimiz gibi vajina ve genital bölge kadın bedeninin dış etkenlere en açık olduğu, kan ve lenf damarlarının bol olduğu, aşırı geçirgen  hassas bir bölgedir. Yani bu bölgede kullanılan ürünlerin seçiminde artı olarak özen göstermeniz gerekmektedir. Bu nedenle kullanacağınız pede karar vermeden önce içeriklerini incelemek ve ona göre bir seçim yapmak en güvenilir yollardan  bir tanesidir.

Gelelim hijyenik pedler için geliştirebileceğiniz alternatiflere;

  • tekrar kullanılabilir cuplar,
  • Organik pamuktan imal edilmiş tek kullanımlık pedler
  • Emici iç çamaşırları,